marți, 27 aprilie 2010

Budapesta



Oras vechi , atestat documentar din 1141, cunoscut si sub numele de “Perla Dunarii “ capitala Ungariei, te farmeca inca de la prima intalnire. Cu istoria de mana, te plimbi printre palate si gradini, catedrale si piete si ramai fermecat de maretia celor noua poduri care traverseaza Dunarea.
Batranul fluviu isi vede linistit de drumul lui , ducand cu el secretele atator sute de ani.El imparte orasul in doua zone distincte Buda si Pesta ,doua zone care parca aflate intr-o continua concurenta te fac sa uiti de oboseala si sa colinzi pana la epuizare in dezlegarea tainicelor lor mistere. Si ai ce vedea aici…


Incepand cu Cetatea medievala din Buda , continuand cu Palatul regal construit in secolul XIV ,palat ce a fost multa vreme resedinta Regilor Ungariei iar astazi adaposteste Muzeul de istorie al Ungariei.La acestea se adauga vestitul Parlament–al doilea ca marime din Europa si mareata Basilica Sf.Stefan.Sigur veti ramane impresionati de Podurile de peste Dunare si in special de Podul cu lanturi si podul Elisabeta. Pentru a nu rata nimic, cereti o harta cu obiectivele importante ale orasului .









Buda Veche ne dezvaluie o atmosfera de basm.Casele vechi,stradutele pavate cu piatra,
restaurantele cu terase primitoare,muscate curgatoare si parfumul de regina noptii te fac sa vrei sa revi de cate ori ai ocazia. Este frumos si vara dar si iarna in timpul sarbatorilor.
Mancarea este absolut delicioasa. Nu ratati mancarurile traditionale : gulasulul, porkolt-ul de vita si porc sau papricasul de pui .Condimentul traditional este paprika -boia de ardei rosu- si este prezent din belsug in bucataria autohtona. Bautura traditionala este vinul, in special cel alb, provenit din podgoriile Balaton.


Cuvintele palesc insa, in fata realitatii.

Vizitati orasul daca aveti ocazia.

Merita…


4 comentarii:

  1. O descriere frumoasa si originala.O sa vizitez orasul cu prima ocazie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am trecut prin Budapesta inainte de Craciun.Stiati ca si la ei sunt traditionale pentru aceasta perioada vestitele "sarmale"? Sunt mai mari decat cele de la noi,dar sunt la fel de gustoase.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru aprecieri

    RăspundețiȘtergere
  4. Camelia Tsarouchis21 mai 2010 la 00:47

    E un oras care aduce aminte de Vechiul Imperiu, cu multe monumente si cladiri cu izul secolelor trecute si cu mancare fantastica....sarmalute sau ardei umpluti in sos de rosii si binecunocutul Babgulyas, dupa care iti lasa gura apa si ..foc!!

    RăspundețiȘtergere